Home

Mit tudunk Szent Filumena életéről?

 

1802 Május 24.-én egy érintetlen kamrát találtak Rómábana a Szent Priscilla katakombában. A sír bejáratát 3 kőtábla fedte, melyek a következő írást viselték: LUMENA – PAXTE – CUM FI.

Ha az olvasást a kor szokásainak megfelelően a második kővel kezdjük, akkor ez annyit jelent mint: Béke legyen veled Filumena.

E szavakon kívül jelképek is voltak rajzolva a kőtáblákra:

    egy horgyony, a remény és a mártírium jelképe. (A kivégzés egyik módja volt, hogy az elítélt nyakába horgonyt akasztottak és így dobták a vízbe)

    2 nyíl, úgyszintén a mártíríum jelképe (A nyilazás úgyszintén egy gyakori kivégzési módszer volt)

    kard (lsd. az előző kettőt)

    pálma, a mártírok győzelmi jelképe

    liliom, a szüzesség jelképe

 

A kamrában talált csontváz egy 13 éves fiatal nőé, akinek a koponyája széttört. A Nápoly melletti falu, Mugnano del Cardinale plébánosa ez időben ment Rómába, hogy templomának egy szűz mártír ereklyéit szerezze meg. Hosszas bonyodalmak után végül sikerült mekapnia Filumena ereklyéit, amelyeket 1802 Augusztus 10.-én vittek el a faluba ünnepélyes menetben. Ezzel hihetetlen csodák és gyógyulások sora indult meg. Különösen érdekes a francia Pauline-Marie jaricot (A “Société pour la Propagation de la Foi” - az élő rózsafűzér és a hit terjesztésének egyesületének alapítója) esete, aki egy hosszú, kimerítő út után igen betegen érte el Mugnanot, ahol 1835 Augusztus 10.-én váratlanul és megmagyarázhatatlanul meggyógyult. Ez a csoda késztette XVI. Gergely pápát arra, hogy Filumenát szenté avassa. Különösen érdekes még Szent Filumena és Szent Jean-Marie Vianney barátságának története, melyről a lenti linkekben olvashatunk hosszabban.

 

Ennél többet nem is tudnánk Filumena életéről, ha nem fedte volna fel ő maga 3 különböző helyne 3 különböző, egymást nem ismerő személynek. E három üzenet teljesen megegyező és alátámasztja a sírkövek jelképeit. Itt egy rövid összefoglaló:

 

Szülei egy kis görög királyság uralkodói voltak. Mivel nem lehetett gyerekük, rendszeresen áldozatokat mutattak be az isteneknek, hogy gyermekvágyuk valóra válhasson. A szolgálatukban lévő római, keresztény orvos, Publius ekkor a keresztény hitről beszélt nekik, míg ők megtértek. Egy évvel a megkeresztelkedésük után gyermeket fogantak, aki egy Január tizedikei napon megszületett. “Lumena”-nak nevezték, hálából a fényért, melyet a hit adott nekik. Keresztségében a Filumena nevet kapta, mert az Igaz Világosság lánya lett. Évek múlva Diokletian császár veszélyeztette a királyságot, ezért szülei Filumenaval eggyütt Rómába indultak. Miután a császár meghallgatta apja beszédét így válaszolt: Ne aggódj, még a római birodalom hatalmában is részesítelek, ha nekem adod lányodat feleségül. De Filumena már 11 évesen Istennek szentelte magát és elutasította, hogy római császárnő legyen. Miután a császár hiába próbálkozott elcsábítani Filumenat, haragos lett és elhatározta, hogy megkínoztatja. Így Filumena negyven napot töltött megbilincselve egy börtönben, csupán kenyeren és vizen élve. Mivel ezek után sem egyezett bele, szinte halálra kínozták. Éjjel két angyal megyógyította, így másnap teljesen épen jelent meg a császár előtt. A császár parancsára ezután egy horgonnyal a nyakában a...

 

 

 

 

További információk találhatók:

Santuario Santa Filomena

83027 Mugnano del Cardinale

Tél.: +39 - 081 825 7204

Email : SantaFilomena@philomena.it

Internet : http://www.philomena.it

http://www.philomena.us

 

Művészek
FAQ
Szent Filumena
Kapcsolat